29.5.2013

Luontoinnovaatioiden osaamiskeskittymää rakennetaan Kanta-Hämeeseen

Kehittämiskeskus Oy Hämeen luotsaaman Luontoinnovaatiot-projektin aloitusseminaari pidettiin Hämeen linnassa toukokuussa. Helmikuussa alkaneen projektin tarkoituksena on rakentaa Kanta-Hämeeseen luontoinnovaatioiden osaamiskeskittymä. Hankkeen aikana tehdään konkreettisia pilottikokeiluita ja haetaan uutta liiketoimintaa luonnosta.

Aloitusseminaariin paikalle kokoontui noin 50 aiheesta kiinnostunutta. Projektin aikana on tarkoitus luoda luonnosta uusia liiketoimintamalleja, ja jo avajaistilaisuuden työpajoissa osallistujat löysivät kehitettäviä kokeiluja. Ehdotuksia saatiin esimerkiksi liittyen mobiilisovelluksiin, vesivaroihin, energiaan, ruokaan ja maisemaan.
Tilaisuuden avasi maakuntajohtaja Timo Reina Hämeen liitosta. Reina viittasi puheessaan Hämeenlinnan seudun historiaan ja totesi, että hämäläisen asutuksen ja elossapysymisen perusta on ollut eränkäynnissä ja vuosituhansien takaisissa luontoinnovaatioissa. Tulevaisuus puolestaan vaatii ratkaisuja, joissa luontoa viljellään ja varjellaan kestävästi.
– Hämeellä on ainutlaatuiset edellytykset nousta luontoinnovaatioiden vahvaksi osaamiskeskittymäksi. Maakunnan kehittämisrahoituksella käynnistetty Luontoinnovaatiot-hanke toteuttaa voimassa olevaa maakuntaohjelmaamme muun muassa tarve- ja asiakaslähtöistä innovaatiotoimintaa vauhdittamalla, Reina totesi.



Lea Konttinen Sitrasta korosti, että luontoa voidaan hyödyntää sekä sen aineettomien arvojen että elämysten kautta. Työ pitää kuitenkin tehdä ekologisesti, taloudellisesti ja terveydellisesti kestävästi. Uudet palveluratkaisut syntyvät nyt usein luonnon ja teknologian yhdistelmänä
– Moniaistiset palvelukokonaisuudet ovat uusia innovaatioita ympäri maailmaa. Esimerkkejä näistä on luonnon tuominen sisälle töihin ja kotiin eri muodoissa, metsäeskariryhmät tai polkupyörän päällä kulkeva kasvimaa. Luontoa voidaan hyödyntää todella laajasti, Konttinen visioi.

Tavoitteena osallistava verkosto

Tilaisuuden työpajoissa maakunnan vahvuuksiksi nostettiin muun muassa keskeinen sijainti, monipuolinen luonto, reitistö ja matkailukohteet sekä asiantuntija- ja tutkimusorganisaatioiden osaaminen. Jokainen sai myös ilmiantaa mielestään tärkeän ja keskeisen toimijan osaamiskeskittymän rakentamisen kannalta. Ehdotuksia saatiin eri yrityksistä keskeisiin maakunnallisiin ja jopa kansainvälisiin tutkimus- ja koulutusorganisaatioihin. Alueen organisaatioista mukana ovat esimerkiksi Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema, Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan koulutukset Evolla, Lepaalla ja Mustialassa sekä Jokioisilla sijaitseva Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT.
– Osaamiskeskuksen tavoite on olla osallistava, toimialat ylittävä, hyvinvointia ja yrittäjyyttä edistävä kansainvälinen verkosto, työpajoissa tiivistettiin.

Yksi uusista suomalaisista luontoinnovaatioista on Fresh Effectin viherseinä. Viherseinän innovointi lähti todellisesta tarpeesta - miten sisäilmaa voisi puhdistaa kasvien avulla. Kahden neliömetrin kokoiseen seinään on asennettu noin 6300 kasvia. Käytetyt kasvit ovat puhdistusteholtaan omaa luokkaansa, sillä jokainen kasvi vastaa puhdistustoimellaan 100 normaalia kasvia.
– Viherseinä puhdistaa ilmaa todella hyvin verrattuna mihinkään muuhun tuotteeseen maailmassa. Seinän toimivuudesta saadut tulokset ovat sisäilmaongelmissa uskomattomia, ja ongelmista aiheutuneet oireet ovat hävinneet. Seinän avulla voidaan myös tuottaa ruokaa, yrittäjä Niko Järvinen totesi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti