5.12.2013

Keräilystä liiketoimintaa

Luontoinnovaatiot-hankkeen yhtenä kokeiluna toteutetaan keräilykokeilu Lopella. Keräilykokeilussa on testattu keräilyn organisointimallia, selvitetty kerättäviä tuotteita sekä niiden jatkojalostusta. Kokeilun aikana on myös selvitetty markkinapotentiaalia sekä tutkittu millaista keräilyä muilla alueilla Suomessa on. Tarkemmat tulokset kokeilusta julkaistaan ensi vuoden alussa. Tällä hetkellä esimerkiksi askarteluun ja kukkasidontaan tarkoitettuja luonnonmateriaaleja tuodaan Suomeen Kiinasta. Toisaalta myös suomalaisille puhtaille luonnontuotteille ja luonnonmarjoista tehdyille valmisteille riittää kysyntää Europpassa ja Aasiassa.

Keräilyn mahdollisuuksien tiimoilta järjestettiin keräilyseminaari Lopella 25.11. Tilaisuudessa luennoivat keräilyn ja yrttien asiantuntija Toini Kumpulainen Kiuruveden Herba Centria-hankkeesta sekä Niina Immonen Tampereen seudun osuustoimintakeskuksesta. Verotuskysymyksiin vastasi tilitoimistoyrittäjä Anneli Pietilä Tiliketjusta.

Toini Kumpulainen Kiuruveden Herba Centria -hankkeesta
Kuva: Anneli Vähätalo
Keräilyn liiketoimintamahdollisuudet herättivät runsaasti kysymyksiä osallistujien keskuudessa. Keräily voisi olla yksi maatalouden sivuelinkeino. Toki myös yksittäiset ihmiset voivat kouluttautua keräilijöiksi. Esimerkkejä Kiuruvedeltä kuultiin Toinin esityksen aikana. Mahdollisuuksia on monia.

Kiinnostuneita osallistujia oli saapunut runsain määrin.
Kuva: Anneli Vähätalo


Tilaisuuden materiaalit ovat ladattavissa Lopen kunnan sivuilta. Lue myös Hämeen Sanomien artikkeli keräilystä.

Jatkojalostettuja keräilytuotteita. Kuvassaoikealla  idean isä Heimo Peltola.
Kuva: Anneli Vähätalo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti